Hoppa till sidans innehåll

Utbildning av domare 2018

06 DEC 2017 11:45
Det börjar nu bli dags att tänka på att utbilda nästa års domare. Liksom föregående år är det ni i föreningarna som måste ta ansvar för att ta fram nästa generations domare.
  • Skapad: 06 DEC 2017 11:45

Allt fler matcher döms av allt färre aktiva domare. Utan domare ingen tävlingsidrott, så enkelt är det. Det vi i domarkåren kan hjälpa till med är att utbilda och ta hand om våra nya, blivande kollegor, men vi kan tyvärr inte hitta dem. Det måste ni i föreningarna göra.

En första grundutbildning (juniordomare) sker i den egna föreningens regi, eller om ni så önskar, i samarbete med en grannförening, i studiecirkelsformat. Materialet för studiecirkeln hämtas på https://www.saff.se/Domare/Studiematerial/. Det finns sju stycken presentationer som var och en tar runt två timmar. Grundutbildningen täcker de områden som krävs för att fungera i ett domarlag, men ger inte kunskap behövs för alla positioner. För att arbeta som huvuddomare eller sköta matchklockan krävs ytterligare kunskaper. Kontakta Per Simonssoneller J-O Sivtoft vid frågor. En kompletterande klockutbildning kommer läggas upp för domare som skall sköta matchklockan eller för arenaklockskötare.

Efter genomförd grundutbildning är nästa steg en seniorlicens. Den kan man få efter minst fyra dömda matcher, genomförd seniordomarutbildning och deltagande i studiecirkel. Denna arrangeras av ert distriktsförbund som också kommer ge er information om när den hålls. Skicka så många som möjligt är vår starka rekommendation. Utbildningen tar två dagar för den som inte har seniorlicens, men de som hade seniorlicens 2017 behöver bara gå dag ett. Ytterligare ett steg är elitutbildningen, som sköts av förbundet centralt. Nominera gärna domare till den till Per Simonsson, men uttagningen sker av domarutskottet.

Stort lycka till säsongen 2018!

Skribent: Tobias Stenström
Epost: This is a mailto link

Domarutskottet
Miriam Dreifaldt, Ordförande
Jim Kaya
Klas Leidö
Magnus Magnusson
Rikard Hellgren 

This is a mailto link

Idrottens utbildningsplattform

 

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: This is a mailto link