Hoppa till sidans innehåll

Slutläger herrlandslaget

03 SEP 2015 10:46
I helgen träffas herrlandslaget för sista gången innan avresan mot Spanien. Förbundskapten Andreas Östlund har tagit ut en trupp som jämfört med tidigare år är yngre och har haft fler läger tillsammans inför kommande mästerskap.
  • Skapad: 03 SEP 2015 10:46

Nu på lördag så samlas landslaget i flaggfotboll i Uppsala för slutlägret innan man gör sig redo för att åka till EM som spelas i Madrid 16-21 september. I Sverige så har flaggfotboll i många år stått i skymundan för sin storebror och betydligt mer fysiska variant, amerikansk fotboll. Men nu blåser förändringarnas vindar.

NFL (USA's proffsliga) och IFAF (amerikansk fotbolls internationella förbund) har länge haft en ambition att få med sporten i ett olympiskt spel, men antalet deltagare och att sporten utövas i ganska få länder har gjort att man har fått kalla handen. Däremot så finns nu flaggfotboll i alla världsdelar.

 

 

Den snabba varianten har bara fem spelare på planen och istället för att fysiskt tackla varandra så drar man istället den långa, smala plastflaggan som hänger på båda sidorna av spelaren. Att kalla flaggfotboll för en icke kontakt sport vore ungefär lika dumt som att säga att det inte finns fysiska moment i sporter som handboll eller basket. Det enda skydd som spelarna bär är ett tandskydd och det i en sport där varje spel bara varar i några sekunder och det går fort, väldigt fort.

 

Årets landslagstrupp är betydligt föryngrad mot tidigare år och förbundskapten Andreas Östlund har lagt ner betydligt mer tid i år då det gäller läger. De senaste månaderna så har landslaget samlats varannan helg och det är en stor uppoffring i en amatörsport där alla spelarna betalar för sitt deltagande. Förra året så belyste SVT Sporten det här genom att gör ett reportage om "Sveriges mest okända landslag". http://www.svt.se/sport/sveriges-mest-okanda-landslag

Även i år så är budgeten smal, men man har fått ett fantastiskt stöd av SAFF (Sveriges amerikansk fotbollsförbund) och målet är att nå topp fem i EM, och då kvalificera sig till nästa års VM. Om nu Sverige skulle nå det målet så vore det en oerhörd sensation, ungefär som om Norge skulle vinna Hockey-VM. Även om träningsdosen har varit hög så saknas framförallt möjligheten till att spela internationellt. I våras så var dock landslaget nere i Danmark och mötte då motstånd i absolut världsklass (Danmark rankas som tvåa i Europa). Sverige kommer att åka ner tidigare till Madrid för att spela en träningslandskamp mot Spanien.

 

 

Landslaget kommer att träna på Stenhagens IP under följande tider:

Lördag kl.10.30-12.00, kl.14.00-15.30, kl.16.30-18.00

Söndag kl.08.30-10.00

 

 

 

Truppen

Förbundskapten Andreas Östlund,  0709924552

Max Lindvall, Uppsala 86ers

Linus Hagvall, Uppsala 86ers

Alexander Wikström, Uppsala 86ers

Andreas Hellström, Eskilstuna Sharks

Dan Stålnacke, Uppsala 86ers

Pär Kraemer, Lidköping Lakers

Viktor Hellman, Norrköping Panthers

Robin Johnsson, Göteborg

Erik Sigvardsson, Uppsala 86ers

Eric Brask, Eskilstuna Sharks

Max West, Eskilstuna Sharks

Robert Almstrand, Göteborg

Martin Holm, Lidköping Lakers

 

 

Så här skriver NFL om flaggfotboll:"Flag football has become the focus (of international growth)," said Chris Parsons, NFL vice president of international. "Flag is growing fast. Mexico's an example of its development -- we have over a million kids in Mexico participating. We've gotten great support, we bring in sponsors, we hold a proper tournament every year. In Japan, it's one of five sports that kids can participate in at school. It's mandatory that schools have five sports, and flag football is one of them." The idea, for now, is that flag football can be a gateway to the traditional game in these places around the world. That kind of creative approach might be necessary -- as it was with rugby -- to meet the Olympic challenge.

Se hela artikeln här: http://www.nfl.com/news/story/09000d5d82acf42b/article/football-in-olympics-is-a-dream-that-could-become-a-reality

 

Här har vi spelschemat: http://www.ifafeurope.org/ffec2015-flag-football-european-championship-2015-schedule/

 

Kontakta Flaggfotbollsutskottet:

This is a mailto link

Idrottens utbildningsplattform

 

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: kansliet@amerikanskf...