Hoppa till sidans innehåll

Head Coach för DLL Christian Forsman informerar

17 JUN 2019 09:00
HC Christian Forsman berättar med om satsningen på damlandslaget och delar med sig av sina erfarenheter.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2019 22:09

Här kommer en presentation av damlandslagets resa sedan sommaren 2018 samt mina tankar kring gruppens utveckling och stundande EM resa till Storbritannien. Jag vill börja med en kort tillbakablick och en presentation av mig själv, vem jag är och min roll i det här laget.

Mitt namn är Christian Forsman, jag är 36 år gammal och har mitt ursprung i Carlstad Crusaders.
Jag fastnade tidigt för amerikansk fotboll då jag redan som 10-åring började min karriär som vattenpojke i början på 90-talet för att sedan knalla igenom ungdomsverksamheten hela vägen upp till seniorlaget där jag gjorde 16 säsonger som spelare i Superserien.
Jag har även hunnit med ett antal landskamper samt Europacupspel genom åren. Jag som så många andra älskar kombinationen av det fysiska och taktiska i amerikansk fotboll samt hur sporten hela tiden utvecklas och att det alltid finns nya saker att lära.

Jag började min resa som coach på seniornivå i Örebro Black Knights damlag säsongen 2015 där jag under två säsonger hjälpte till med runningbacks. För säsongen 2017 vände jag åter till Carlstad Crusaders där jag tog över som head coach för klubbens damlag och fick chansen att bygga ett eget program där jag kunde plocka bitar av alla system jag varit involverad i genom åren.

År 2016 klev jag in i coachstaben för damlandslaget, då i rollen som positionscoach för runningback-gruppen. Mitt första läger var ett öppet läger i Märsta med nästan 90 spelare anmälda och totalt 12 spelare att utvärdera vilket blev en tuff uppgift.
När jag ser tillbaka på det lägret och de senaste fyra åren finns en sak gemensamt på alla ställen jag coachat på både på klubb- och landslagsnivå och det är hur mycket vilja och energi att lära damspelare  har och det är nog den främsta anledningen till att jag valt att lägga ner så mycket tid på att utveckla damspelare under dessa år.
Vilja är grunden för all utveckling och i min mening den absolut viktigaste ”talangen” en spelare kan ha!

Damlandslaget
Jag minns att jag fick förfrågan om att ta HC rollen i april och tackade efter kort överläggning på hemmafronten ja till att ta över rodret. Därefter följde en del förändringar i staben och då vi var mitt under brinnande säsong så det blev en intensiv period med att rekrytera ihop en stab, boka upp träningsläger inför sommaren/hösten samt få ihop två nya spelsystem för både anfall och försvar.

Damlandslaget genomförde tre läger i Skövde mellan augusti och september och inledde med ett breddläger i Skövde med närmare 70 spelare kallade. Det genomfördes en hel del tester samt träningar och jag upplevde stora skillnader gentemot tidigare år.
Tre punkter sticker ut lite extra, spelarnas fysvärden har blivit betydligt bättre och vi har fått in spelare som lyfter tyngre, springer fortare och orkar mer över en längre period vilket öppnar upp för oändligt många alternativ för mig som head coach. En annan del som också ökat markant är spelförståelsen och förmågan att jobba igenom krävande system med minimalt antal mentala misstag har gjorde att vi snabbt kunna gräva djupt i systemet och hitta det vi är bra på. Sista delen är den offensiva skillgruppen där vi fått in en mängd spelare som kan skapa saker på egen hand vilket kommer att rädda mig när jag satt anfallet i dåliga situationer. 

Under de två efterföljande lägren i Skövde så skalades truppen ner till strax under 40 spelare som i oktober skulle representera Sverige i den årliga Finnkampen. Vi slipade mycket på detaljer och hade långa teamperioder på träningarna för att kunna nöta så mycket tajming som möjligt innan avfärd mot Helsingfors.

Finnkampen 2018
Sverige har genom åren haft svårt att få till vinster på damsidan och kanske framförallt mot just Finland som inför matchen var regerande Europamästarinnor och på pappret ett riktigt starkt lag.
Sverige åkte till Finland som klara underdogs, en roll jag älskar att ha och vi kunde gå in i matchen utan krav eller stress. Vi hade hela 18 debutanter i truppen med två nya spelböcker, en ny stab och grön head coach i täten.
Så var det då till slut dags för match. Båda lagen inledde som väntat ganska trevande offensivt och vi kunde tack vare ett stabilt spelande försvar hålla finskorna borta från egen end zone, vi skapade även mycket turnovers vilket gav oss bra fieldposition som vi inte riktigt kunde förvalta offensivt.
Finskorna tog ledningen i mitten på första halvlek med 6-0 men vi kunde dock vända på siffrorna i andra kvarten och både kvittera och ta ledningen via TD av Anna Hedström och Karin Ullen och gick till halvtidsvila med ledning 6-12. Andra halvlek blev en spännande historia där matchen svängde fram och tillbaka. Vi återtog ledningen med ca 4 minuter kvar av matchen genom TD av Emma Sandsjö och två poängare av Hanna Karlsson och ställningen var då 14-20. Finskorna orkade komma tillbaka och göra både TD samt sätta extra poängen för ledning 21-20. Vi kunde i matchens sista drive pressa ner bollen i red zone men lyckades inte få in fler poäng. Trots förlust så är jag stolt över damerna och den prestation som utfördes och rent statistiskt så har vi aldrig gjort mer poäng mot finskorna och vi har heller aldrig släppt in så lite viket visar att vi närmat oss toppen även om vi inte kan skylta med vinster än.

Nuläge i truppen
Under vintern så har lagen haft sina fysprogram i gång och ytterligare tester har gjorts med många fina resultat bland ett frivändnings resultat på 102.5 kg av en WR vilket visar att gymmet börjar tas på större allvar än det kanske tidigare gjorts. Vi har även haft ett fotbollsläger för att friska upp minnet och för att kunna utvärdera spelare som inte var tillgängliga ifjol på grund av skador.

Spelarna är nu släppta för säsongen och jag hoppas samtliga håller sig skadefria och underhåller fysen under säsongen så vi är redo inför sommarens utmaningar.
Jag ser med stor tillförsikt fram emot EM 2019 där vi kommer ställas mot stentufft motstånd från start. Ett EM där våra chanser att vinna aldrig har varit större.

Christian Forsman
Head coach
Damlandslaget

Skribent: Minette Rogner
Epost: Adressen Gömd

 

Idrottens utbildningsplattform

 

  

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: This is a mailto link