Hoppa till sidans innehåll

Information med anledning av spridningen av coronaviruset, Covid-19

12 MAR 2020 00:00
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och UD:s reseavrådan. Vi har också kontinuerlig kontakt med vårt internationella organ IFAF samt med Riksidrottsförbundet för bedömning och rekommendationer.
  • Uppdaterad: 12 MAR 2020 09:47

SAFF följer noga utvecklingen kring spridningen av Covid-19 har en löpande kontakt med Riksidrottsförbundet (RF). Idag på torsdag eftermiddag är alla Specialidrottsförbund kallade till möte med RF med anledning av att Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till mycket hög risk. Efter det mötet kommer vi att skicka ut fler rekomendationer kring vår verksamhet.

I nuläget arbetar all personal på SAFF´s kansli hemifrån. Diskussioner kring helgens planerade Förbundsmöte och Elitdomarskola pågår och besked kommer så snart som möjligt. 

 

Varje individs situation är unik. Allmäntillstånd eller sjukdomshistorik i den närmaste omgivningen kan påverka beslut. Det är alltid individens (vårdnadshavare för de under 18 år) egna beslut om medverkan som gäller.

Vi har tagit del utav Folkhälsomyndighetens hemställan till regeringen och regeringens avsikt att följa myndighetens uppmaning om att begränsa allmänna sammankomster med mer än 500 personer.

I dagsläget gäller hemkarantän efter vistelse i följande områden:

• Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår 

• De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto

• Iran

• Sydkorea  

Medarbetare som befunnit sig i något av områdena ovan ska meddela sin chef vart man befunnit sig och tillsammans besluta vilka datum som är aktuella för hemkarantän. De som har tjänster som innebär arbetsuppgifter som kan utföras hemifrån ska göra det. Detta gäller i 14 dagar från den dag man lämnat det drabbade området. RF/SISU betalar lön under tiden. Blir man sjuk ska man sjukskriva sig.  Medarbetare som varit i kontakt med personer som vistats i riskområden ska kontakta närmaste chef.

RF/SISU:s krisgrupp fortsätter bevaka utvecklingen av coronaviruset och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters bedömningar och rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar från och med den 9 mars att personer som har vistats i den österrikiska delstaten Tyrolen, erbjuds test för covid-19 om man får symtom som feber, hosta och andningssvårigheter inom 14 dagar efter hemkomst. Fortsatt gäller samma rekommendation för personer som rest i norra Italien samt i Kina, Iran och delar av Sydkorea.

Generellt gäller att personer som har vistats i nämnda områden och känner luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber ska kontakta sjukvården via 1177.

Vi ber alla föreningar att hålla sig uppdaterade via folkhalsomyndigheten.se om det rådande läget för att kunna fatta enskilda beslut om den egna verksamheten.

Enligt Folkhälsomyndigheten föreligger det idag inte några allmänna behov av restriktioner för att uppehålla sig vid stora folkmassor, besöka eller ställa in evenemang i Sverige.  Något som kan komma att ändras med kort varsel, så håll er uppdaterade. Folkhälsomyndigheten som betecknar risken för smittspridning mycket hög följer hela tiden läget och händelseutvecklingen för covid-19. 

Resor:

När det gäller resor, internationella idrottstävlingar och liknande följer vi Utrikesdepartementets reseinformation.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten: 

Vad gäller riskbedömning och allmänna råd är rekommendationen för samtliga att följa Folkhälsomyndighetens statusuppdateringar om coronaviruset och sjukdomen covid-19.

 På myndighetens webbplats finns riskbedömning av smitta och allmänna riktlinjer för att förhindra smittspridning.

  • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

1177 Vårdguiden har också uppdaterad information om coronaviruset och covid-19.

 

Rekommenderade länkar

Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

Utrikesdepartementets rekommendation (UD): https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/

Vårdguiden 1177.se: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/infektioner/ovanliga-infektioner/covid-19-coronavirus/

World Health Organization (WHO)https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Krisinformation från svenska myndigheter: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

Skribent: Erika Wiman Snäll
E-post: Adressen Gömd

Idrottens utbildningsplattform

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: kansliet@amerikanskf...