Hoppa till sidans innehåll

Information om höstens preliminära seriespel

09 MAJ 2020 11:04
Nu presenteras det preliminära spelschemat med utgångspunkt start den 15 augusti.
  • Uppdaterad: 09 MAJ 2020 11:04

Förbundsstyrelsen fattade den 2 april beslutet att ställa in all verksamhet som är arrangerad eller sanktionerad av SAFF fram till 15 augusti. Detta på grund av rådande situation med anledning av covid-19. Beslutetet fattades med stöd i rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet.

SAFF följer dagligen utvecklingen av situationen både nationellt och internationellt. En arbetsgrupp bestående av serieansvariga ledamöter i förbundsstyrelsen och representanter från kansliet, Tävlingsutskottet (TU) och Domarutskottet (DU) har under den senaste månaden arbetat intensivt med att kartlägga möjligheterna till ett seriespel under hösten. Bland annat har en enkät skickats ut till samtliga föreningar som stöd i arbetet.

Det är många parametrar att ta hänsyn till när seriespel under rådande omständigheter planeras, inte minst när önskan om att alla ska få möjlighet till seriespel är stor från allas håll.
Det preliminära seriespelet som nu presenteras utgår ifrån möjligheten med seriestart den 15 augusti men är samtidigt förberett för att istället kunna starta den 12 september med ett kortare seriespel.

Vid det fall att restriktioner fortsatt råder från myndigheterna kommer förbundsstyrelsen att senast den 30 juni fatta beslut om ifall seriespelet istället ska starta den 12 september eller om det skulle behövas ställas in i sin helhet.

Ett förtydligande gällande kvalspel i de olika serierna:

  • Kvalspelet i divison 1 herr kommer att gå till såhär: 1N möter 2S och 1S möter 2N för att ta fram två lag som på så sätt är direktkvalificerade till Superserien 2021. Det lag som kommer sist i respektive serie kan komma att flyttas ner till division 2.
  • Kvalspelet i division 2 herr sker mellan gruppettorna och den bästa tvåan. Vinstprocent tillämpas. Bästa ettan möter bästa tvåan och näst bästa ettan möter tredje bästa ettan. Vinnarna direktkvalificerar sig till division 1 2021.

En parameter som är avgörande möjligheten att kunna genomföra seriespel till hösten är tillgången på licensierade domare i de olika licensgrupperna. I dagsläget är det mycket svårt att uppskatta hur många domare föreningarna kommer att licensiera men det är tydligt att alla behöver hjälpas åt med att utbilda och licensiera domare.

Om domarbrist ändå uppstår vill SAFF att man i första hand kontrollerar om det går att flytta matchen, om detta inte går ansvarar DU tillsammans med TU för att prioritera vilka matcher som ska spelas. Det är därför oerhört viktigt att föreningar håller kontakt både med sitt distrikt och med DU för att tidigt påtala om domarbrist riskerar att uppstå.

SAFF uppmanar föreningar som har möjlighet att spela matcher på andra dagar än lördagar och söndagar att göra det då det minskar risken för domarbrist under helgerna.

En arbetsgrupp har också bildats för att se över kraven på utbildning för licensiering av domare och ber att få återkomma om detta under nästa vecka.

TU har bland annat tagit följande beslut med anledning av situationen:

  • TU beviljar DU dispens att besluta att även matcher i seniorserierna får schemaläggas med mindre än fem domare.
  • TU beviljar dispens för DU att prioritera och besluta om vilka matcher som kan behöva ställas in om domarbrist uppkommer.

Det preliminära spelschemat för höstens seriespel finns nu publicerat nedan:

Superserien dam
Division 1 dam

Superserien herr
Division 1 herr
Division 2 herr

U19
U17
U15

Föreningarna i seriespel ska senast den söndagen den 7 juni skriftligen bekräfta det preliminära spelschemat genom att bekräfta matchdag med plats och tid för matchstart både till TU (This is a mailto link) och till kansliet (This is a mailto link).


SAFF hoppas och tror på gott samarbete föreningar emellan för att hitta lösningar när svårigheter uppstår i spelschemat.

Skribent: Minette Rogner/Erika Wiman Snäll
E-post: Adressen Gömd

Idrottens utbildningsplattform

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: kansliet@amerikanskf...