Hoppa till sidans innehåll
  • 2. RIG Tigers loggaFoto:
  • 3. RIG FrankrikeFoto:
  • 1. RIG Tigers spelFoto:

SAFF:s Riksidrottsgymnasium besöker Frankrike

26 APR 2019 07:40
Imorgon, lördag åker SAFF:s Riksidrottsgymnasium för amerikansk fotboll " RIG Tigers" till Amiens i Frankrike för att spela en uppvisningsmatch mot den franska motsvarigheten, Pôle Revolution.
  • Skapad: 26 APR 2019 07:40

SAFF:s Riksidrottsgymnasium för amerikansk fotboll på Celsuisskolan i Uppsala startades 2014. 

RIG har under de senaste två åren arbetat för att etablera internationella kontakter för att i förlängningen också få till ett interntionellt utbyte och på så sätt hjälpa eleverna i deras utveckling mot internationell elit. 

Under 2018 åkte RIG till Helsingfors för en gemensam träning med Helsinki Wolverines som ett första steg i att prova på internationellt motstånd. 

Senare under 2018 kontaktades RIG av Steeve Guersent, ansvarig för den franska versionen av RIG, Pôle Revolution, för att undersöka intresse att spela en uppvisningsmatch.
De franska eleverna har tidigare spelat med olika division 1 klubbar för att få matchträning på en högre nivå men det uppfyllde inte syftet fullt ut.

Pôle Revolution skapades med syfte att spela 10 internationella matcher mot kvalitativt motstånd från hela Europa. Skolan har idag ca 60 elever och åtta anställda tränare. Dessa tränare är även coacher i deras U19-landslag och spelarna på skolan utgör stommen i deras U19-landslag.

Pôle Revolution har spelat macher mot Hollands U19-landslag, tyska klubblag, Bristol Pride academy (England), engelska U19-landslaget och nu också mot RIG.
Tillsammans med detta håller Pôle Revolution en öppen pro-day där eleverna visar upp sina färdigheter för scouter från franska ligan, talangscouter, collegecoacher, osv. Allt för att höja intresset för deras elever och hjälpa dom ta sig till nästa nivå. 

Pôle Revolution har under de fem matcher (en match blev inställd) man hittills spelat även lånat in lite extra spelare från resten av landet för att kunna ge flera unga talanger möjligheten att känna på internationell tävling utan att det behöver vara i landslagssammanhang.
Då man använder sig av U19-landslagets spelböcker är det enklare att låna in spelare utifrån som har tidigare erfarenhet från landslagsspel. Av de fem matcherna har man vunnit fyra, så det är ett framgångsrikt lag man ställer på banan mot RIG nu på lördag.

RIG har fokuserat på amerikansk fotbollsträning under de fyra senaste skolveckorna för att förbereda sig inför matchen mot Pôle Revolution. Det är ett hungrigt gäng spelare som åker till Frankrike och det kommer bli en riktig värdemätare för att se hur väl vi står upp mot europaeliten.

RIG amerikansk fotboll består av 30 elever fördelade på tre årskurser vilket innebär spelare som spelar i U17 och U19. Av de 30 finns det tyvärr ett fåtal frånfall pga skador och annan match så det är totalt 26 spelare som kommer byta om på matchdagen, här kan du ta del av en fullständig roster för RIG Tigers.
Det blir ett äventyr att ta sig iväg och spela match i Frankrike. Bussen avgår tidigt på lördag morgon från Celsiusskolan till Arlanda flygplats där flyget till Paris väntar, väl framme i Paris är det en bussresa till Amiens där matchen spelas. Väl i Amiens är det dags för lunch, ombyte och uppvärmning.
Kl. 13:30 är det kick-off för denna historiska match.
Efter matchen blir det  ombyte och återhämtningsmål innan det bär av mot flygplatsen i Paris igen. 

En tapper föräldraskara kommer också att göra resan för att heja och stötta under matchen. Det är roligt  och viktigt med detta intresse från föräldrar att hjälpa till och vara delaktiga.

RIG Tigers hoppas på fint väder och en underhållande match nu på lördag, den 27/4 kl. 13:30. 

Skribent: Minette Rogner
Epost: Adressen Gömd

Idrottens utbildningsplattform

 

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: This is a mailto link