Hoppa till sidans innehåll

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet ställer in tävlingsaktiviteter

03 APR 2020 17:03
Förbundsstyrelsen beslutade på torsdagen att ställa in seriespel och cuper fram till den 15 augusti.
  • Skapad: 03 APR 2020 17:03

Med anledning av den rådande pandemin som pågår i Sverige och andra delar av världen har förbundsstyrelsen tagit beslutet att ställa in all verksamhet som är arrangerad eller sanktionerad av SAFF. Beslutet gäller till 15 augusti.

Beslutet innebär bland annat:

  • Inget nationellt eller regionalt seriespel kommer spelas under våren eller sommaren. Beslutet påverkar Superserien herr och dam, division 1 herr och dam, flaggfotbollsserierna samt peewee-spel. Sedan tidigare är det beslutat att division 2 herr och U17-serien har flyttats till hösten.
  • Vid eventuellt seriespel under hösten kommer de serier som genomförs att behöva spelas i andra format än vanligt. Detta gäller samtliga serier.
  • Ingen landslagsverksamhet inom amerikansk fotboll eller flaggfotboll kommer bedrivas förrän tidigast den 15 augusti.
  • Turneringar såsom Dukes Tourney kommer inte spelas som planerat.
  • Alla sanktioner som givits för internationellt deltagande inom denna tidsperiod dras tillbaka och inga nya sanktioner kommer utfärdas.
  • Utbildningsträffar för bland annat domare kommer ske i digitalt format istället för fysiska träffar.

Utöver ovan kommer beslutet att få följdeffekter som förbundsstyrelsen ber att få återkomma till när beslut kring dessa har tagits. Det gäller bland annat serieanmälan för eventuella höstserier och andra frågor kopplat till tävlingsbestämmelserna.

Föreningar får fortfarande bedriva träningsverksamhet, det är föreningen själva som tar beslut om och i vilken form träningen ska bedrivas. Alla föreningar ska dock följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter vad gäller träning. SAFF kommer inom kort också att komma med rekommendationer anpassade för våra idrotter.

"Det som händer i Sverige nu i samband med smittspridningen av pandemin Covid-19 påverkar hela vårt samhälle och självklart också idrottsrörelsen", säger Minette Rogner, ordförande i SAFF.

"Det är en orolig och oviss tid för många som är engagerade inom amerikansk fotboll och flaggfotboll. Löpande presenteras också nya råd och riktlinjer från myndigheterna och dessa har dessutom kommit att ändras till stor del från dag till dag", fortsätter Minette.

"Det är nödvändigt att vi alla tar vårt ansvar och följer aktuella råd från Folkhälsomyndigheten och från Riksidrottsförbundet för att minska smittspridningen av Covid-19. Därför tog förbundsstyrelsen igår kväll det mycket svåra beslutet att ingen av SAFF arrangerad eller sanktionerad verksamhet kan tillåtas innan den 15 augusti", säger Minette med stöd av förbundsstyrelsen. 

"Vi förstår att detta är ett beslut som kommer påverka alla våra medlemsföreningars verksamhet och även kan ha en ekonomisk betydelse. Därför har förbundsstyrelsen givit kansliet i uppdrag att bistå med att stötta föreningarna när de ska söka krismedel från RF.”

"Att behöva skjuta seriespel på framtiden är inget enkelt val. Amerikansk fotboll och flaggfotboll ger så många en tillhörighet och ett andra hem att gå till. Jag hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt och vi alla kan ha förståelse för situationen", säger Minette.  

Beslutet grundar sig i att SAFF följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer vad gäller idrott. Med dessa åtgärder vill SAFF bidra till att minska smittspridningen av Covid-19 så mycket som möjligt.

Då det är väldigt svårt att veta hur situationen i samhället ser ut i sommar och under hösten vill SAFF uppmärksamma medlemmarna på att nya beslut och föreskrifter kan komma med kort varsel.  

Folkhälsmyndigheten rekommendationer om träningsmatcher

Skribent: Erika Wiman Snäll
E-post: Adressen Gömd

Idrottens utbildningsplattform

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: kansliet@amerikanskf...