Hoppa till sidans innehåll

Medicinsk dispens


Om du spelar i Superserien, damserien eller i något av våra landslag och tar en medicin som är dopingklassad måste du söka dispens för att få spela och samtidigt ta denna medicin. Notera dock att detta bara gäller i Superserien och landslagen. Om du spelar i någon av de lägre divisionerna eller juniorserierna räcker det med att styrka det medicinska behovet efter ett positivt test.

 

Dispensregler

Dispensreglerna har tillkommit för att idrottsutövare, som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel, ska kunna utöva sin idrott. Dispensreglerna är inom svensk idrott anpassade till kraven i World Anti-Doping Code.

Alla idrottsutövare som använder dopingklassade substanser/preparat och är på hög nivå, enligt gällande definition, ska alltid söka en individuell dispens så snart behandling påbörjas/planeras. Detta gäller oavsett substans/preparat. I ansökan ska diagnosen styrkas genom

1. Medicinsk historia
2. Undersökningsfynd
3. Eventuella laboratorieprover med relevans för diagnosen


Så här ansöker du  om dispens
Om du behöver söka dispens och hur det i så fall går till beror på en rad olika saker, som vilken nivå du idrottar på, om du tävlar internationellt och vilket läkemedel som är aktuellt.

Genom att svara på tre frågor får du reda på om du verkligen behöver ansöka om dispens. Om du ska ansöka så kommer du till ansökningsblanketten som du kan skriva ut.

Gå till frågorna på länken nedan.
Behöver jag söka dispens?

Uppdaterad: 13 JAN 2016 19:19 Skribent: Fredrik Haraldson

Idrottens utbildningsplattform

 

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: kansliet@amerikanskf...