Hoppa till sidans innehåll

Om dopingkontroller


Dopingkontroller är tillsammans med information och utbildning de viktigaste verktygen i idrottsrörelsens antidopingarbete. De allra flesta idrottsutövare har accepterat att dopingkontroller behövs och så gott som alla kontroller genomförs därför i god anda. Många idrottsutövare är glada att få visa att de är "rena".

Kontrollerna genomförs såväl i samband med tävling som vid träning. Dopingprov kan även tas vid andra tillfällen, t ex genom hembesök. I Sverige utförs kontrollerna av RF:s legitimerade dopingkontrollfunktionärer.

Urin och blodprov
Vid dopingkontroll ger idrottsutövaren ett urin- och eller blodprov, som sedan skickas till ett av WADA godkänt dopinglaboratorium för analys.

Enligt RF:s stadgar och antidopingreglemente är alla idrottsutövare skyldiga att vid anmodan genomgå dopingkontroll. Hur en dopingkontroll går till är noggrant reglerat i föreskrifter och för genomförandet svarar särskilt utbildade dopingkontrollanter legitimerade av RF.
Vem kan kontrolleras - och var?
Om du utövar idrott och är medlem i en förening ansluten till RF är du skyldig att ställa upp på dopingkontroll. Det gäller även om du inte är medlem men deltar i träningsläger eller annan aktivitet som ditt specialförbund (SF) arrangerar.

 

Kontrollerna kan äga rum när som helst och var som helst. Även utomlands och utanför idrotten om du är elitidrottare. De kan genomföras av funktionärer från RF eller från nationell antidopingorganisation i andra länder. De kan också utföras av ditt internationella idrottsförbund (ISF) eller på uppdrag av World Anti-Doping Agency, WADA.

En kontroll innebär att du måste avge ett urinprov och/eller blodprov. Kontrollerna utförs alltid av legitimerade funktionärer.

RF:s dopingkontroller är certifierade enligt kraven i WADA:s standard för dopingkontroll samt kvalitetsstandarden ISO 9001:2008.

Uppdaterad: 13 JAN 2016 19:23 Skribent: Fredrik Haraldson

Idrottens utbildningsplattform

 

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: kansliet@amerikanskf...