Hoppa till sidans innehåll

Frågor och svar gällande den rådande situationen med coronaviruset


Denna sida kommer att uppdateras löpande, senast uppdaterad 2020-04-07.

Varför har förbundsstyrelsen tagit beslutet att inte arrangera eller sanktionera någon verksamhet förrän tidigast den 15 augusti?

Förbundsstyrelsen grundar sitt beslut i de allmänna råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet kommunicerat: 

Amerikansk fotboll är en kontaktidrott där utövare kommer nära varandra både under träning och i matchsammanhang. I amerikansk fotboll är också antalet spelare flera än i många andra idrotter. 

Både i amerikansk fotboll och flaggfotboll krävs det ofta resor utanför sin egen region för att delta i seriespel.

Visa svar


Dölj svar


Hur ska vi som förening förhålla oss till beslutet?

Tre saker blir viktiga i ett första läge. 

  • Se över hur verksamheten i er förening påverkas av de nya direktiven från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet. 

  • Informera era medlemmar om rådande läge och planera verksamheten efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande idrott, som till exempel att torka av träningsutrustning som används av flera - efter varje persons användning.

  • Se över era bokningar av planer för matcher och eventuellt även för träningar baserat på era beslut. 

Nya rekommendationer, råd och riktlinjer kan komma med kort framförhållning och därför är det viktigt att fortsätta bevaka eventuell ny information från SAFF på www.saff.se.

 

Visa svar


Dölj svar


Kommer SAFF att styra hur vår förening bedriver verksamhet och träningar?

SAFF beslutar om schemaläggning av seriespel samt landslagsspel och ger rekommendationer kring hur föreningarna bör bedriva sin verksamhet.

Det är respektive förenings ansvar att följa de direktiv som givits från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet. 

SAFF:s rekommendationer ska ses som ett stöd i planeringen av verksamheten.
De nya allmänna råden visar att begränsad verksamhet kan bedrivas såsom träningar om man kan säkerställa att råden följs.

Amerikansk fotboll är en kontaktidrott där utövare kommer nära varandra både under träning och i matchsammanhang. SAFF rekommenderar därför att ta bort de träningsmoment där två spelare möter varandra med kroppskontakt samt begränsa moment som innebär delning av träningsutrustning för att minska risken för smittspridning.

Tänk på att alltid undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande. 

Om föreningen har spelare från stora geografiska områden behöver verksamheten ses över. Detta gäller träningar och läger såväl som andra träffar.

 

 

Visa svar


Dölj svar


Får vi spela träningsmatcher?

Regeringens förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer gäller inte en förenings verksamhet riktad enbart till dess medlemmar.
För sådan verksamhet gäller fortsatt att föreningen gör Folkhälsomyndighetens riskbedömning och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd, till exempel att inga onödiga resor ska göras. Så här säger Folkhälsomyndigheten om träningsmatcher.

Syftet med regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att minska smittspridningen av coronaviruset. Varje enskilt beslut måste fattas utifrån det.

Visa svar


Dölj svar


Vad händer om det inte blir något seriespel för mitt lag 2020? 

I dagsläget är ingen serie helt inställd, dock kommer ingen av SAFF arrangerad eller sanktionerad verksamhet att ske förrän tidigast den 15 augusti. Arbetet med hur seriespelet till hösten kan komma att se ut har påbörjats. Det finns därför idag inte något beslut om eventuell återbetalning av serieavgifter.

Visa svar


Dölj svar


Kan vi som förening söka någon form av ekonomiskt stöd?

Regeringen beslutat om ett stöd på 500 miljoner kronor till idrottsrörelsen som ska fördelas av Riksidrottsförbundet (RF). Detta gäller för perioden 12 mars till 30 juni.

Läs mer nedan om hur det kommer gå till:

Mer information om hur man söker ovan nämnda stöd presenteras på www.saff.se i mitten på april när Riksidrottsförbundet tagit de beslut som krävs.

 

Visa svar


Dölj svar


Vad händer med Dukes Tourney i sommar?

Beslutet att inte sanktionera någon verksamhet förrän tidigast 15 augusti påverkar också Dukes Tourney som tyvärr inte kommer att spelas som planerat. Arrangörerna tittar på alternativa lösningar tillsammans med SAFF.

Visa svar


Dölj svar


Vad händer med landslagsverksamheten 2020?

Beslutet att inte arrangera någon verksamhet förrän tidigast 15 augusti innebär att det inte heller kommer att arrangeras någon form av landslagsverksamhet under sommaren.
Det internationella förbundet, IFAF, har beslutat att flytta Junior-VM och Flaggfotbolls-VM till 2021 och dialog pågår med IFAF Europa om EM i amerikansk fotboll för herrrar då det ännu är ett ovisst läge för många förbund i Europa.Mästerskapet är planerat att spelas under hösten. Landslagskommittén följer utvecklingen och hanterar dessa frågor för SAFF:s räkning.

Visa svar


Dölj svar


Idrottens utbildningsplattform

 

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996246
E-post: This is a mailto link